Tonttivaraus mahdollistaa pitkäaikaisen unelman toteutumisen yleisestä saunasta

Tonttivaraus mahdollistaa pitkäaikaisen unelman toteutumisen yleisestä saunasta

9.6.2021 uutinen

Oulun Rantasaunaseuran tavoitteena on rakentaa Tuiran Saunasta koko kansan sauna, jossa pääasia on hyvä löyly.

Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunta teki kokouksessaan 8.6.2021 suunnitteluvarauksen Oulun Rantasaunaseura ry:lle yleisen saunan toteuttamiseksi Tuiran uimarantaan. Oulun Rantasaunaseura iloitsee myönteisestä tonttipäätöksestä.

”Kaupungin päätös mahdollistaa kaupunkilaisten pitkäaikaisen unelman toteuttamisen. Ehti kulua 35 vuotta niin, että Oulussa ei ollut ainuttakaan läpi vuoden toimivaa perinteistä yleistä saunaa”, puheenjohtaja Markku Seppänen toteaa.

Saunarakennuksen tarkka aikataulu, lopullinen sijainti ja laajuus tarkentuvat asemakaavaprosessin yhteydessä. Kaavoitusaikataulun mukaan asemakaavaehdotus olisi valmis vuoden 2022 lopussa, joilloin rakentaminen voisi alkaa keväällä 2023. Rakennusaika vie noin vuoden.

Alustavissa suunnitelmissa on saunarakennus, jossa toimisi perinteinen sauna ja kahvila. Lisäksi rakennukseen sijoitetaan myös mm. talviuimareiden pukutilat sekä uimavalvojien tilat.

”Tavoite on rakentaa hyvään löylyyn keskittyvä sauna, johon mahdollisimman monella olisi varaa tulla”, Seppänen sanoo.

KESÄN SAUNA ON OLLUT HYVÄ TESTI

Oulun Rantasaunaseura on yleishyödyllinen saunakulttuuria edistävä yhdistys, joka on pyörittänyt seitsemän vuotta Kesän Sauna -lauttasaunaa. Kesän Sauna on palkittu muun muassa parhaana hyvinvointitekona Oulun kaupungin valtuustokaudella 2013–2016.

”Kesän Sauna on ollut hyvä testisauna ja tilaisuus kuulla saunojien toiveita. Seurallamme on sekä saunakulttuurin että saunarakentamisen vahva asiantuntemus”, Oulun Rantasaunaseuran varapuheenjohtaja Jussi Pöllä kiteyttää.

Kesän Sauna rakennettiin kaikille avoimissa talkootapahtumissa, ja saunan lämmittämisestä on vastannut talkoolämmittäjien yhteisö, johon kaikki halukkaat ovat tervetulleita. Vapaaehtoistöissä on käynyt jo yli 300 ihmistä. Saunalla on kylvetetty noin 50 000 asiakasta 56 maasta, ja saunojista noin 2 500 on vakiokävijöitä.

”Haluamme puhaltaa Kesän Saunan ilmiömäisen yhteishengen Tuiran Saunaan. Niin saunojat kuin vapaaehtoiset halutaan mukaan Tuiran Saunan suunnitteluun. Yhteisöllämme on varmasti annettavaa myös Oulu2026-hankkeelle”, tiedotuksesta vastaava Minna Koivunen Rantasaunaseuran hallituksesta toteaa.

 Tuiran Sauna kiinnostaa niin yksityisiä kuin yrityksiä. Rakennushankkeen rahoitus kerätään sekä joukkorahoituksella että yritysten sijoituksista.

Oulun Rantasaunaseura tekee tiivistä yhteistyötä julkisen sektorin, lukuisien yritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Seura on sopinut myös liikuntaviraston kanssa siitä, että se ottaisi hankkeen myötä rakennettavakseen ja hoidettavakseen talviuimareiden pukukopit ja uimavalvojien tilat ja vuokraisi ne kaupungille.