Tuiran Sauna -hankkeen suunnittelijat on valittu​

Tuiran Sauna -hankkeen suunnittelijat on valittu

20.5.2022 uutinen

Sauna on arkkitehtuurin Finlandia-palkitun Teemu Kurkelan ensimmäinen rakennus Ouluun.

Tuiran uimarantaan suunnitellaan yleistä saunaa, jonka toteuttaa Oulun Rantasaunaseura ry. Saunan suunnittelevat arkkitehdit Teemu Kurkela ja Lars-Erik Mattila JKMM Arkkitehdit Oy:stä.

Kurkela tunnetaan muun muassa Kirkkonummen Fyyri-kirjastosta, jonka suunnitelmasta hän sai arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon vuonna 2021. Mattila on erikoistunut ekologisten rakennusten suunnitteluun. 

Oulun yhdyskuntalautakunta hyväksyi toukokuussa Oulun Rantasaunaseuran kanssa solmittavan yhteistoimintasopimuksen, jonka kohteena on Tuiran kaupunginosan Tervahaudanpuiston asemakaavamuutos ja Tuiran uimalan alue, jolle yhdistys toteuttaa yleisen saunan oheispalveluineen. 

Saunarakennuksen lopullinen sijainti ja tonttivarauksen laajuus tarkentuvat asemakaavaprosessin yhteydessä.

PERINTEITÄ KUNNIOITTAVA KANSAN SAUNA 

Arkkitehdit kiteyttävät idean tulevasta saunasta kansan saunaksi. Se on tarkoitettu kaikille. 

“Kansan sauna on paikka, jossa ruumiin ja mielen hyvinvointi kohtaa kulttuurin”, Teemu Kurkela sanoo.

Arkkitehtuuri on modernia, mutta sen hahmo ja sisältö syntyvät yhteydestä paikalliseen perinteeseen. 

”Kansan saunan katon 12 metriä pitkät tukit kertovat tukinuiton historiasta Oulujoella”, Mattila kuvaa.

Suunnittelijat kertovat, että samalla tehdään rakennus, joka tulee pysymään pystyssä pitkään: 

“Sauna rakennetaan ekologisesti niin, että siellä saunovat myös tulevat sukupolvet 2200-luvulle saakka.”

Pääsuunnittelija Teemu Kurkela esittäytyi Oulun Rantasaunaseuran jäsenille 19. toukokuuta. 

”Hienoa, että saamme pohjoisen saunakulttuurin kehittämiseen mukaan huippuluokan suunnittelijakaksikon”, puheenjohtaja Jussi Pöllä Oulun Rantasaunaseurasta toteaa.

Seuran jäsenet iloitsivat suunnitelmien etenemisestä. Seuran päämääränä on ollut alusta saakka perustaa yleinen sauna kaupunkiin. Seura pyörittää vapaaehtoisvoimin suosittua Kesän Saunaa, jossa on löylytetty kahdeksan toimintavuoden aikana yli 60 000 saunavierasta.

”Ympärivuotinen sauna on ollut haaveemme pitkään, ja sen eteen olemme tehneet yhteisössä töitä. Toki Kesän Sauna tulee pysymään toiminnassa jatkossakin”, hallituksen jäsen Vesa Muikkula kertoo.

Saunarakennus sisältää Oulun Rantasaunaseuran saunan lisäksi muita Tuiran uimarannan käyttöä tukevia toimintoja. Uimarannan uuteen ytimeen mahtuu myös pieni kahvila ja tilat talviuimareille sekä ympärivuotiseen uintiin soveltuva kestävä laituri.

Saunan suunnitelmien edetessä tulevat ajankohtaiseksi myös yhteistyökuviot yritysten kanssa liittyen rahoitukseen ja palvelutuotantoon.

TALVIUINNIN OLOSUHTEET KOHENEVAT

Oulun Talviuimareiden toiveena on saada Tuiran uimarantaan kaksi laituria. Tämä mahdollistaisi monipuolista toimintaa ympäri vuoden. Tuirassa on kova virta ja altaassa olisi turvallista uida pidempääkin matkaa. 

“Tämä palvelisi kaikkia oululaisia ja kannustaisi kehittämään uimataitoa. Oulu tarvitsee ehdottomasti myös paikan, missä voidaan järjestää uintikisoja niin talvella kuin kesälläkin”, Oulun Talviuimarit ry:n puheenjohtaja Salla Lamminpää toteaa.

Monipuoliset puitteet lisäisivät yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä. 

“Tässä hankkeessa olisi suuret mahdollisuudet viedä Oulun imagoa maailmalle arktisena osaajana ja saunakulttuuriin edistäjänä”, Lamminpää sanoo.

RAKENTAMAAN PÄÄSTÄNEEN VUONNA 2024

Alueen kaavaluonnos tulee nähtäville syksyllä ja kaavaehdotus mahdollisesti ensi vuoden keväällä. Rakentamaan päästään todennäköisesti vuonna 2024, joten saunan pitäisi olla käytössä vuonna 2025 tai 2026.

Koko kaavamuutosalueen pinta-ala on noin 8 hehtaaria, josta vesialueen osuus on 3,6 hehtaaria. Kaupunki omistaa suunnittelualueen maa- ja vesialueet.

Lisätietoja antavat:
Jussi Pöllä, Oulun Rantasaunaseura ry, puheenjohtaja, 040 703 2293
Teemu Kurkela, arkkitehti SAFA, 040 742 8910